Yazım Kuralları
Eser Başlığı
Başlık, makalenin içeriği ile uyumlu olmalı ve koyu harflerle yazılmalıdır. Makalenin başlığı, ortalı ve sözcüklerin ilk harfi büyük olacak biçimde yazılmalıdır.
Yazar Ad(lar)ı ve Adres(ler)i
Yazar(lar)ın varsa görev yaptığı kurum(ları)u, haberleşme ve e-posta adres(ler)i, ORCID numarası, ilk sayfada dipnot ile belirtilmelidir.
Öz
Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 150, en fazla 250 sözcükten oluşan Türkçe “Öz” ve İngilizce “Abstract” bulunmalıdır. Özet içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemeli; dipnot kullanılmamalıdır. Türkçe ve İngilizce özetleri altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3 en çok 5 sözcükten oluşan anahtar sözcükler (keywords) verilmelidir. Türkçe makalenin İngilizce başlığı olmalı ve “Abstract”ın üstünde gösterilmelidir.
Ana Metin
A4 sayfa boyutunda (29.7×21 cm.), MS Word programı, Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto ve 1,5 satır aralığıyla iki yana yaslı yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalı (alt, üst, sağ, sol) ve sayfalar 10 punto olacak şekilde numaralandırılmalıdır. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar, koyu değil eğik harflerle ya da tek tırnak içinde yazılmalıdır.
Bölüm Başlıkları
Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere; iki yana yaslı biçimde ara (koyu, dik yazı) ve alt başlıklar (koyu, eğik yazı) kullanılabilir.
Tablolar ve Şekiller
Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır.
Tablo ve şekiller sıra sayısı verilerek numaralandırılmalıdır.
Tablo numarası üste, tam sola dayalı olarak dik; tablo adı ise, her sözcüğün ilk harfi büyük olmak üzere eğik yazılmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır.
Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına sola dayalı olarak yazılmalıdır. Şekil numarası eğik yazılmalı, nokta ile bitmeli, hemen ardından sadece ilk harf büyük olmak üzere şekil adı dik yazılmalıdır.
Tablolarda dikey çizgi ve gölgeleme kullanılmamalıdır.
Matematik formüllerinde yatay çizgi yerine (/) kullanılmalıdır.
Görseller
Fotoğraf kullanılması için telif hakkı sahibinden yazılı izin alınmalıdır. Şekil açıklamalarında yazar ve yayın hakkı sahibi belirtilmelidir.
Dipnot
Chicago yazım stilinin notes-bibliography (dipnot-kaynakça) olarak adlandırılan yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde, bir kaynağa atıf yapmak gerektiğinde metin bütünlüğü bozulmadan numara ile dipnot verilerek kullanılan kaynağın künye bilgileri yazılmaktadır.
Times New Roman yazı karakteriyle 10 punto olacak şekilde yazılmalıdır.
Atıf
Chicago formatından (CMOS 17) yararlanılmalıdır.
Kaynakça
Chicago formatından (CMOS 17) yararlanılmalıdır.
Dipnot için Kaynakça:
Dergi Park Chicago Dipnot/Kaynakça Sistemi, https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/23095.
The Chicago Manual of Style On-line, CMOS 17,
https://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html