Haziran 2023
Cilt 1, Sayı 1

Yetişkin Bireylerde Bilişsel Duygu Düzenleme Güçlüğü Stratejileri ve Sosyal Görünüş Kaygısı ile Kompulsif Satın Alma Davranışı Arasındaki İlişki

Özet 

Bu yazının amacı, bilişsel duygu düzenleme güçlüğü stratejileri ve sosyal görünüş kaygısı ile kompulsif satın alma davranışı arasındaki ilişkinin irdelenmesidir. Çalışmada genel tarama modellerinden “ilişkisel tarama” modeli uygulanmıştır. Araştırmaya 384 yetişkin birey katılmıştır. “Sosyodemografik Veri Formu”, “Sosyal Görünüş Kaygı Ölçeği”, “Bilişsel Duygu Ölçeği” ve “Kompulsif Çevrim içi Satın Alma Ölçeği” kullanılmıştır. Sosyal görünüş kaygısı ile bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasında pozitif yönde ilişki gözlemlenmiştir. Sosyal görünüş kaygısı ile kompulsif çevrim içi satın alma davranışları arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin cinsiyete göre farklılık gösterdiği, kadınların erkeklere kıyasla daha yüksek ortalamaya sahip olduğu bulunmuştur. Kompulsif çevrim içi satın almanın cinsiyete göre farklılaştığı, erkeklerin kadınlara göre daha yüksek ortala- maya sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bilişsel duygu düzenleme güçlüğü stratejilerinin, sosyal görünüş kaygısı ve kompulsif çevrim içi satın alma arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Araştırmadan elde edilen veriler ışığında tüketicilerin kompulsif satın alma davranışlarıyla ilgili müdahalelerde ilgili etkenlerin çalışılması adına sosyal görünüş kaygısının ele alınmasının ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin çalışılmasının fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda kompulsif satın alma davranışının maddi güçlükleri de söz konusu olabileceğinden erken tanı ve müdahale önemli görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Duygu düzenleme güçlüğü stratejileri, sosyal görünüş kaygısı, kompulsif çevrim içi satın alma

Nasıl Atıf Yapılır

Bölenler, Burcu ve Akoğlu, Bahar. “Yetişkin Bireylerde Bilişsel Duygu Düzenleme Güçlüğü Stratejileri ve Sosyal Görünüş Kaygısı ile Kompulsif Satın Alma Davranışı Arasındaki İlişki”. Eklektik Sosyal Bilimler Dergisi 1, sy.1 (Haziran 2023): 83-106.

Yazarlar : Burcu Bölenler –  Bahar Akoğlu

ORCID : 0000-0002-4213-7721 / 0000-0002-1457-2531

DOI : 10.61150/eklektik.2023010103

Yayınlanma tarihi : 25.06.2023

PDF