Haziran 2023
Cilt 1, Sayı 1

Beliren Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerin Psikolojik Sağlamlıkları ile Başa Çıkma Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Özet 

Bu araştırma psikolojik sağlamlık ile başa çıkma stilleri ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmaya 18-25 yaş arasında 229’u kadın, 78’i erkek olmak üzere üniversitede öğrenim gören toplam 307 beliren yetişkinlik dönemindeki birey katılım göstermiştir. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) ve Başa Çıkma Stilleri Kısa Formu (BÇSÖ-KF) kullanılmıştır. Veri analizi için Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre başa çıkma stillerinden olan olumlu yeniden yorumlama başa çıkma stilinin (OYY) psikolojik sağlamlığın pozitif anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Duygulara odaklanma ve ortaya koyma (DOK), diğer etkinlikleri bırakma (DEB) ve davranışsal olarak ilgiyi kesme (DİK) başa çıkma stillerinin psikolojik sağlamlığın negatif anlamlı yordayıcıları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bilgilerden hareketle duygulara odaklanma ortaya koyma, olumlu yeniden yorumlama, davranışsal ilgiyi kesme ve diğer etkinlikleri bırakma başa çıkma stillerinin psikolojik sağlamlık üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Ayrıca psikolojik sağlamlık koruyucu faktörleri ve risk faktörleri üzerindeki önemleri vurgulanarak alanyazınla ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir. Son olarak bu araştırmanın konusuyla ilgili yapılabilecek diğer çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler 

Psikolojik sağlamlık, Belirlen yetişkinlik dönemi, Başa çıkma stilleri

Nasıl Atıf Yapılır

Durmaz, Özcan. “Beliren Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerin Psikolojik Sağlamlıkları ile Başa Çıkma Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Eklektik Sosyal Bilimler Dergisi 1, sy.1 (Haziran 2023): 107-124.

Yazar : Özcan Durmaz

ORCID : 0000-0001-8892-1477

DOI : 10.61150/eklektik.2023010104

Yayınlanma tarihi : 25.06.2023

PDF