Haziran 2023
Cilt 1, Sayı 1

Türkiye’de Irkçılık: Hüseyin Nihal Atsız Örneği

Özet 

Bu incelemede önce Atsız’ın kısa bir biyografisi verilecek, ardından doğrudan doğruya yazılarına odaklanılarak milliyetçilik, azınlıklar ve din konularındaki düşünceleri analiz edilecektir.
Hüseyin Nihal Atsız, ırkçılığı ve Turancılığı açık açık savunan az sayıda Türk düşünürden biridir. Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura gibi önceki Türk milliyetçilerinden ayrı bir fenomen olarak görülmelidir. Atsız; ırkçı teorilerin etkilediği, yayılmacı ve kurtarımcı retorikle nitelenen 1930’ların siyasi atmosferinin bir ürünüdür ve ırk, milliyet, din ve savaş ile ilgili görüşlerini değiştirmemiştir.
Hüseyin Nihal Atsız, bir idealistti ve fikirlerini sonuçlarına aldırmaksızın savunma cesaretini gösterdi. Yaşamı boyunca aynı fikirleri belki çok ufak sapmalarla aktardı.
Bu durum hapse atılmasına ve akademik görevlerinden alınmasına neden oldu. İnançlarında samimiydi ve onlardan caymadı. Görüşlerinin aşırılığı halkın büyük kısmı tarafından benimsenmesini engelledi. Özellikle romanları edebî değer taşımalarına rağmen Atsız’ın adı, ideolojisini akla getirdiğinden ılımlı entelektüeller tarafından okunmaları olanaksızlaşmaktadır. Atsız’ın milliyetçi çevreler dışında pek fazla tanınmamasının nedeni budur.

Anahtar Kelimeler

Hüseyin Nihal Atsız, ırkçılık, Türkçülük

Nasıl Atıf Yapılır

Uzer, Umut. “Türkiye’de Irkçılık: Hüseyin Nihal Atsız Örneği”. trc. Nur Küçük. Eklektik Sosyal Bilimler Dergisi 1, sy.1 (Haziran 2023): 231-250.

Yazar : Umut Uzer

ORCID : 0000-0001-5828-9597

DOI : 10.61150/eklektik.2023010108

Yayınlanma tarihi : 25.06.2023

PDF