Aralık 2023
Cilt 1, Sayı 2

Yetişkin Bireylerde Sınır ve Narsisistik Kişilik Özellikleri ile Romantik İlişki Doyumu Hakkında Bir Literatür İncelemesi

Özet 

Bu derlemenin amacı sınır ve narsisistik kişilik özelliklerinin romantik ilişki doyumu ile ilişkisini incelemek ve bu konu hakkında genel birdeğerlendirme yapmaktır.Derleme çalışması dil kapsamında, Türkçe ve İngilizce kaynaklar ile sınırlandırılmıştır. Türkçe olarak; sınır kişilik bozukluğu, narsisistik kişilik bozukluğu, romantik ilişki ve romantik ilişki doyumu, İngilizce olarakise borderline personality disorder, narcissistic personality disorder, romantic relationship ve romantic relationship satisfaction anahtar kelimeleri kullanılmıştır. Türkçe çalışmalar Yök Tez ve DergiPark, İngilizce çalışmalar ise Apa Psyncnet, Elsevier, Pubmed, Google Akademik veri tabanlarında gerçekleştirilmiştir.Literatür taraması sonucunda sınır kişilik bozukluğundaki güvensizlik, dürtüsellik, duygu düzensizliği, empati yoksunluğu ve narsisistik kişilik bozukluğundaki empati yoksunluğu, kıskançlık, riskli cinsel davranış, manipülasyon, kendini üstün görme faktörlerinin romantik ilişki doyumunu olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.Sınır ve narsisistik kişilik özelliklerinin romantik ilişki doyumu ile ilişkisini inceleyen bu derlemede, sınır ve narsisistik kişilik bozukluğu tanısı almış bireylerin romantik ilişki doyumunun sağlıklı örnekleme kıyasla genel olarak daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Sınır Kişilik Bozukluğu, Narsisistik Kişilik Bozukluğu, Romantik İlişki, Romantik İlişki Doyumu

Nasıl Atıf Yapılır

Faraji, Haydeh ve Çelik Ünlü, Ayşegül. “Yetişkin Bireylerde Sınır ve Narsisistik Kişilik Özellikleri ile Romantik İlişki Doyumu Hakkında Bir Literatür İncelemesi”. Eklektik Sosyal Bilimler Dergisi 1, sy.2 (Aralık 2023): 301-330.

Yazar : Haydeh Faraji ve Ayşegül Çelik Ünlü

ORCID : 0000-0001-5306-6546

ORCID : 0000-0001-5364-9362

DOI :10.61150/eklektik.2023010204

Yayınlanma tarihi : 30.12.2023

PDF