Aralık 2023
Cilt 1, Sayı 2

Duygusal Zekânın İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi

Özet 

Bu çalışmanın amacı duygusal zekânın tanımı, tarihi, insan hayatındaki yansımaları ve ahlaki değerler ile olan ilişkisi hakkında alan yazında yer alan bilgileri bir araya getirerek duygusal zekânın insanın kendisiyle, başkalarıyla ve değişen çağımızın şartları ile ilişkisi üzerindeki etkisini güncel bir şekilde ortaya koymak ve ilgili alanlarda farkındalığı arttırmaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle duygu kavramı ele alınarak duyguların beyinde izlediği süreçler açıklanmıştır. Duygusal zekânın farklı bilim insanları tarafından yapılan tanımları derlenmiştir. Tarih içinde duygusal zekâ kavramı; bilimsel bir konu olarak ele alınmadan önce insanların hayatında dini öğretiler, filozoflar, sanatçılar aracılığıyla nasıl yer aldığı kısaca ifade edilmiştir. Bilimsel araştırma süreci, kronolojik olarak açıklanmış ve literatürde yer alan modeller hakkında bilgi verilmiştir. Duygusal zekâ ölçümlerinin hangi ölçekler ile yapılabileceği hakkında bilgi verilmiştir. İnsanların aile, iş, eğitim, hayatına olan etkileri çeşitli araştırma sonuçları sunularak açıklanmıştır. Duygusal zekânın duygusal ilişkilerde aldatma, öğrencilerin derse katılım ve motive olabilme üzerindeki aracı rolü açıklanmıştır. Yapay zekâ, akıllı telefonlar ve bağımlılık ile ilişkisi ele alınmıştır. Duygusal
zekânın ahlaki değerler ile olan önemli bağı dikkate alınarak ahlaki değerlerden yoksun duygusal zekânın yol açabileceği tehlikeli sonuçlar açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Duygusal Zekâ, Duygusal Hafıza, Duygusal Zekâ Ölçeği, Öğrenme

Nasıl Atıf Yapılır

Öztürk, Esra Nur ve Karşıdağ, Çağatay. “Duygusal Zekânın İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi”. Eklektik Sosyal Bilimler Dergisi 1, sy.2 (Aralık 2023): 331-356.

Yazar : Esra Nur Öztürk ve Çağatay Karşıdağ

ORCID : 0009-0001-5673-5538

ORCID : 0000-0002-2082-4045

DOI : 10.61150/eklektik.2023010205

Yayınlanma tarihi : 30.12.2023

PDF